Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland.

Nu ja, ik was er niet écht alleen. Ik was omgeven door de collega’s op het labo voor Tropische Plantenteelt, in Martinique, waar ik drie maanden experimenten zou uitvoeren voor mijn masterthesis.

Maar ik voélde me wel heel erg alleen.

Thesis

Ik was 22 en dit was de eerste keer dat ik een buitenlands avontuur aanging. Het was behoorlijk spannend en daar waren ook redenen voor: ik werd daar totaal aan mijn lot overgelaten, zowel door mijn promotor in België als de verantwoordelijke van dat labo.

Van de geplande experimenten bleef al snel niets over, en daar stond ik dan. Op 7000 km van huis.

Ik zou nu, 21 jaar later, ENORM van mijn oren maken, maar als jonge studente was dat allemaal niet zo vanzelfsprekend.

Ik kreeg gigantisch veel stress van het idee dat mijn thesis niet in orde zou komen (op dat moment zowat het ergste falen dat er bestond, in mijn 22-jarige hoofd).

Bevriend met collega

Maar goed, ik raakte bevriend met een collega daar. Hij stelde me voor aan enkele sympathieke mensen, toonde me de mooiste stranden en gaf superveel tips om mijn verblijf daar niet helemaal tot een exotische hel te laten ontaarden.

Enfin, hij heeft mij daar wel zo een beetje van een zenuwinzinking gered denk ik.

Over de jaren heen ben ik contact blijven houden met die vriend, die ondertussen in het zuiden van Frankrijk woont. Ook al hoorden we elkaar vaak maanden niet, ook al is mijn Frans ondertussen gedegenereerd tot hakkelen en brokkelen, …

Toch bleef het altijd heel fijn om elkaar weer te zien.

Terwijl we toch heel verschillend zijn.

Of misschien niet, want hij was ook steeds met van alles bezig, maakte zich dingen snel eigen, had een uitgesproken en onderbouwde opinie over zowat alles, en reikte geregeld oplossingen aan op zijn werk voor problemen die anderen nog niet hadden gespot – wat hem niet altijd in dank werd afgenomen.

Deze zomer

Waarom vertel ik dit nu? Omdat ik hem vrij toevallig deze zomer heb bezocht, toen we een last minute richting de zon zochten, en iets vonden in zijn buurt.

Ik wist al dat zijn zoon een bijzonder intelligente jongen was. Er was wel eens gezegd dat hij een klas, of zelfs twee, was overgeslagen. Er werden al eens ‘grapjes’ gemaakt over die intelligentie, die aanleg voor complexe verbanden leggen en structuren zien. Maar verder gingen we daar nooit op in.

Tot ik nu vertelde over mijn carrièreswitch en hoe ik nu met volle goesting in de wereld van de hoogbegaafdheid was gedoken.

Toen gingen zij ook een kat een kat noemen, of eerder een hoogbegaafde, een hoogbegaafde.

Zijn zoon is hoogbegaafd, jazeker.

Net als hij.

Ken je dat gevoel, dat je verbaasd bent wanneer je iets hoort, maar eigenlijk ook niet, omdat het zo logisch is dat je je afvraagt: waarom heb ik dat niet gewoon eerder zo benoemd?

Of misschien hoeven we dingen niet echt te benoemen, om ze te weten.

Peers

Het deed me wel weer beseffen en doorvoelen wat ik aan iedereen in mijn praktijk vertel: peers zijn zo belangrijk, en niet altijd eenvoudig te vinden. Maar als je ze dan vindt, dan komt er een soort rust in die vriendschap – de rust van helemaal jezelf te kunnen zijn.

Oh, en je vindt ze op de gekste plaatsen. Bijvoorbeeld aan een microscoop in Martinique.

Ik wens iedereen die zich zo alleen voelt – het hoeft niet eens op een tropisch eiland te zijn– toe om zo een vriend te vinden.

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer