Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje.

Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan?

Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd?

Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je ‘oh jee, dit zal ik dan nooit meer doen? Nu heb ik zoveel bijgeleerd?’.

Of was het eerder ‘Wat is dit? Ik wil dit niet. Ik moet volgende keer beter opletten dat ik niet betrapt word.’ Of misschien snapte je het niet zo goed, en kon je niet plaatsen waarom je ouders niets met je te maken wilden hebben. Of misschien voelde je je alsof je altijd alles verkeerd deed.

Opvoedadvies

Er is weinig waar zo heftig op gereageerd wordt, dan op opvoedadvies. Heel logisch ook. Hoe wij onze kinderen opvoeden, dat is iets heel persoonlijks. Het weeft veel van jezelf, van jouw persoonlijkheid, samen met wat je kent van vroeger. Het is een combinatie van opvattingen, advies dat je kreeg, dingen die je las, maar ook gewoontes die je bewust of onbewust hebt meegenomen, en waar je je ook geen vragen meer bij stelt.

Het is iets waar iedereen wel eens over twijfelt, en als je dan net daarover iets te horen krijgt, dat als een aanval kan voelen, dan kan dat heel hard aankomen.

Dus toen in de krant verscheen dat er aangetoond was dat kinderen in de hoek zetten als straf, helemaal geen goed idee was, en al zeker geen positieve effecten had op lange termijn, was ik vooral benieuwd naar de heisa die dit zou veroorzaken.

Heisa

En oh jee, de heisa was er. Ik hoorde een interview van een vrouw die er een opiniestuk had over geschreven. Ze vertelde dat ze het niet eens was met de stelling dat in de hoek zetten niet werkt. Want zo maak je duidelijk dat het gedrag niet OK was.

Jaja, in verbinding treden met je kind, in plaats van het af te wijzen, allemaal goed en wel, maar ouders hebben ook hun grenzen.

Niemand is perfect. Dus dat hele niet straffen en belonen, soms lukt dat gewoon niet he. En als zij dan eens geroepen had naar haar kind, dan zou ze zich daarna ook wel excuseren. En het uitleggen. Want zij was ’s avonds ook moe. En dan heb je niet altijd de energie om in discussie te gaan.

Wat me opviel aan dit gesprek, was hoe snel het helemaal niet meer ging over je kind in de hoek zetten.

Het ging over hoe veel bordjes wij als ouder in de lucht houden, en dat de energie soms op is.

Het ging over fouten mogen maken als ouder. Het niet perfect doen, omdat we niet perfect zijn. Deze dame hield duidelijk heel veel van haar kinderen, maar soms zag ze gewoon geen andere optie. Niet omdat er geen andere optie is, maar omdat ze er geen voor handen had.

Ik bedoel daarmee: in momenten van grote stress (of hele lage energie) keren we terug naar de strategieën die we al kennen, want die kosten ons het minste inspanning. Da’s een overlevingsmechanisme. Het is niet evident om een kind dat een melt down heeft, te laten reguleren door zelf rustig te blijven.

Als dat een nieuwe strategie voor je is, is dat niet meteen iets dat je uit je mouw schudt na een zware dag.

Onze standaard strategie

En de strategieën en opvattingen rond opvoeding evolueren mee met de tijd. Het is nog niet zo lang geleden dat er heel wat volk op zijn achterste poten stond, omdat er werd verkondigd dat de pedagogische tik geen goed idee was. Het is dus niet meer dan logisch dat er wel eens nieuwe inzichten verschijnen, die ingaan tegen een aantal dingen die nu in onze gemiddelde, hedendaagse ‘opvoed-toolbox’ zitten.

Ouders van snelle hoofdjes vertellen mij zo goed als altijd dat zij al merkten dat de ‘standaard’ opvoed’truukjes’ niet helpen bij hun kind. Bij kinderen met een hoge nood aan autonomie en rechtvaardigheid, werkt dat hele ‘ga daar maar een beetje staan nadenken over wat je fout deed’ niet.

Maar eigenlijk geldt dat voor alle kinderen.

In de hoek vind je alleen maar stof.

Grenzen en zen blijven

Betekent dat dat je geen grenzen mag stellen? Natuurlijk wel. Kinderen hebben grenzen nodig. Zeg ‘nee’ tegen het gedrag, maar ‘ja’ tegen het gevoel erachter. Ik zag dat kleine broer jouw toren kapot gemaakt heeft. Dat is echt niet tof. Ik snap dat je daar kwaad om wordt, en dat is okee. Nee, je mag je broer niet slaan, dat doet pijn. Misschien kunnen we een andere plek vinden om de toren te bouwen?

Betekent dat dat je zelf altijd zen moet blijven als ze het ‘uithangen’? Tja, dat zou geweldig zijn, maar dat is niet realistisch tenzij je in een vorig leven een monnik was ofzo. Ik weet niet hoe dat met jou zit, {$name}, maar bij mij vrees ik dat dat niet het geval was.

Als je zelf voelt dat het even niet meer lukt om rustig te blijven, laat jij het dan zijn die de kleine ‘time out’ neemt. Even naar buiten, naar het toilet, desnoods gewoon 10 seconden de gang in om wat te kunnen ademen.

En als dat een keer niet lukt? Wel, wie aanhaalt dat de hoek niet zo een goed idee is, zegt niet tegelijkertijd dat ouders perfect moeten zijn. Wij kunnen ons ook excuseren en volgende keer proberen om het anders aan te pakken.

Tenslotte – als wij willen dat onze kinderen fouten durven maken, terwijl ze nieuwe dingen leren en nieuwe skills verwerven, dan kunnen wij daar een mooi voorbeeld van zijn, toch?

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer