âHet werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.â
De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.
Want wat hebben ze gedaan?
Ze hebben hun jongste dochter boekjes gekocht over letters. Toen ze in het tweede kleuterklasje zat! Horror! Crazy town!
Of niet?
Want die jongste dochter was dolenthousiast. Ze vroeg al langer âwat is deze letter? Is dit een E, mama, zoals in mijn naam?â en haar ouders dachten, wel, dan zullen we haar dat dan aanbieden he.
Dus toen ze dat boekje kreeg, was ze meteen een uur zoet, met oefeningetjes maken. Haar ouders wisten niet wat ze zagen.
Maar nee, dit werd dus afgekeurd. Door de omgeving. Familie zelfs. Door de school.
Â
âWaarom zou je daar nu mee beginnen?â
Â
âWat gaat ze dan nog leren in het eerste leerjaar?
Â
âDat moet ze nu toch nog niet kennen?!â
Â
âZe is nog zo klein, ze moet wel nog spelen he.â
Dus toen stak de twijfel de kop op bij die ouders. Werden ze wat onzeker. Waren ze hun dochter aan het pushen? Nee toch? Ze boden haar enkel waar ze zo naar leek te verlangen. Letters. Woorden. Cijfers. Sommetjes.
Ik moest denken aan een citaat dat ik ergens las: âIf you donât want to learn, nobody can force you. If you want to learn, nobody can stop youâ.
Cognitief sterke kinderen hebben een bijna niet te stillen leerhonger. Ze interesseren zich in dingen waar een ander kind misschien (nog) niet bij stil staat.
Ze nieuwe informatie (in de vorm van boekjes, spelletjes, âŠ) ontzeggen omdat een gemiddeld kind daar op die leeftijd nog niet aan toe is⊠waar zijn we dan mee bezig?
Geef ze de uitdagende puzzel. Toon ze de cijfers en de letters. Volg hen in die leerhonger â hoe kan je pushen als je hen volgt? Zij trekken jou voort, jij bent niet aan het duwen.
Hoe gek is het eigenlijk om te zeggen âdat moet je nog niet kennenâ? Alsof iets kennen een soort opdracht of zelfs straf is â âprijs je gelukkig want het moet nog nietâ.
Vind je omgeving dat lastig, of raar, of raden ze het je af? Hetgeen dat afwijkt van de norm, tja, dat is soms moeilijk voor sommigen. Dat is een algemeen fenomeen, geen kritiek op jouw specifieke situatie.
Â
âEn wat gaat ze dan in het eerste doen?â
Iets anders he. Iets dat wél nieuw zal zijn voor haar.
Er is genoeg te rekenen, te schrijven, en te lezen voor 100 levens. Dus ook voor het eerste leerjaar.
Opmerkingen
heel erg herkenbaar!