Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

De studiedag die op het einde van de Week van de hoogbegaafdheid viel, bracht een aantal mooie momenten met zich mee.

Ten eerste kreeg ik mijn diploma als Expert in de hoogbegaafdheid. Ik krijg niet elke dag een diploma, dus het deed me toch wel wat.

Ten tweede was het een gelegenheid om een aantal dames terug te zien waar ik de opleiding tot Expert mee gevolgd heb. En dat is altijd een feestje, want we hebben zoveel gemeenschappelijk, en één van die overeenkomsten is dat we houden van lekker eten en veel babbelen.

Eén van hen bekende dat ze eigenlijk niet veel vrienden had. En zich zelden ergens zo ‘thuis’ voelde in een groep, behalve dan bij deze bende dames.

Ik herkende dat deels wel. Ik heb het geluk dat ik in mijn opleiding tot bio-ingenieur wel een aantal hele goeie vrienden vond. Maar in de jaren daarvoor, op school, voelde ik me zo vaak de buitenstaander. En ik merkte heel erg dat ik maar beter niét mezelf was.

Wat wij (als mens) van vriendschap verwachten, en hoe we met anderen omgaan, verandert naarmate we ouder worden.

Vriendschap gaat door verschillende fasen 

 

  • In een eerste, egocentrische fase, zijn we baby’tjes die naast elkaar spelen, niet echt mét elkaar.
  • Daarna gaan we ons iets meer op het kindje naast ons richten, maar vooral omdat die nabij is. Vandaag heeft Jan een bal, en dat vind ik dan leuk, maar morgen is het Jana die een bal heeft, en dan vind ik Jana leuk.
  • Wanneer we ouder worden, komt er een diepere band, met meer vertrouwen, maar er is toch nog steeds een grote vorm van wederzijdsheid. Oh, jij doet iets wat me niet aanstaat, ok je bent mijn vriend niet meer, doei!
  • Tenslotte gaan we meer en meer van onze vriendschappen verwachten, wij geven vertrouwen, maar we verwachten er ook meer voor terug. Er ontstaat een hechtere band.

Wat zien we nu bij begaafde kinderen? Die gaan veel sneller door die fasen heen.

Dat brengt hele mooie dingen – mijn oudste zoon leerde zijn beste vriend kennen toen ze beiden 16 maanden waren.

Nooit gezien, twee peutertjes die zo verbonden zijn’ zeiden ze me. ‘Ze hebben een echte bromance’.

En inderdaad, ook al ging het vriendje na de crèche naar een andere school, het is nog steeds, meer dan 5 jaar later, zijn beste vriendje.

Maar het kan ook lastig zijn. Want diezelfde zoon kwam op een dag in tranen thuis, omdat een ander kindje op school koudweg had gezegd ‘Jij bent mijn vriend niet meer’.

‘Ik wilde één keertje niet mee voetballen, mama, omdat we al de hele dag gevoetbald hadden. Ik mag dat toch zeggen? Ik mag dat toch? Waarom wilt-ie mijn vriend niet meer zijn? Ik zie hem nog wél graag!’

Ik weet niet in hoeveel stukjes mijn hart toen brak, maar het waren er veel.

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen, en dat ‘matcht’ niet met de kinderen van hun leeftijd, die daar gewoon nog niet ‘zijn’. Dat kan tot veel verdriet en teleurstellingen leiden. En veel teleurstellingen kunnen dan weer zorgen dat een kind zich wat gaat afzonderen… Want als je zo veel en diep voelt, dan komt dat allemaal ook nog eens extra hard binnen natuurlijk.

Om dan al snel het label te krijgen van introvert, niet sociaal, of zelfs het hatelijke ‘sociaal-emotioneel minder matuur’.

Wat kan je doen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het makkelijker te maken voor je kind

  1. Erken de gevoelens, wuif het niet weg
  2. Kader naar je kind toe dat het vriendje dit niet zo bedoelde, maar dat die er gewoon anders over denkt. Jouw kind zou zoiets nooit zeggen, maar dat geldt niet voor iedereen. Het vriendje bedoelt het ook echt niet zo letterlijk als jouw kind dat misschien opneemt.
  3. Zoek ontwikkelingsgelijken, peers, die wél in dezelfde fase van vriendschapsverwachtingen zitten. Hoe? Dat kan in andere klassen zijn, bij hobbies, of misschien bij activiteiten die zich specifiek richten op snelle hoofdjes.

Het is niet altijd evident, ik weet het.

Maar als het een troost kan wezen – onderzoek toont aan dat er maar één nodig, één echte vriend, om je kind een boost te geven in zelfvertrouwen en het gevoel van ‘niet té anders te zijn’. En ik kan je verzekeren – dat zijn de mooiste vriendschappen die je ooit gezien hebt.

Ik wens jou en je kind (minstens) één echte vriend toe!

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer