Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

‘Er is nu een groepje van kindjes die ander rekenwerk krijgen, mama’.

Mijn oudste zoon zegt het met blinkende oogjes.

Ik ben ook meteen enthousiast, want ik weet dat hij in een ‘sterke’ klas zit. Natuurlijk is het leuker om samen wat uitdagender rekenen te krijgen.

Mijn enthousiasme neemt een beetje af wanneer ik vraag welke kindjes er dan wel in dat groepje zitten. Hij noemt vier namen… jongensnamen.

‘Oh, euh en dat en dat meisje dan?’ vraag ik voorzichtig. Eentje kreeg vorig jaar ook al uitbreiding voor wiskunde, en eentje zou het volgens mij goed kunnen gebruiken. En ik denk dan dat die allebei niet ‘minder sterk’ in rekenen geworden zijn de laatste maanden.

Maar ik wil niet té verbaasd klinken. Zoonlief haalt gewoon zijn schouders op – ‘die zijn er niet bij’.

En daarmee is de kous dan af.

Dit doet mij echt koken

 

Of niet? Want dit soort dingen doet mij dus echt koken vanbinnen. Hoe kan het dat er zogezegd geen sterke meisjes zijn die gebaat zijn met wat uitdaging voor rekenen? Of beter gezegd: hoe kan het dat die niet gezien worden, want ze zijn er heel zeker wel.

Ik kende de cijfers, ja. Van alle kinderen waarvoor hulp wordt gezocht, van alle kinderen die uitdaging krijgen, daarvan is 85% een jongen. 85%! Denk je dat 85% van de snelle hoofdjes in ons land op mannelijke schouders staat? Ik ook niet!

Vooroordelen

 

Het blijkt nog maar eens dat de vooroordelen over meisjes en hun cognitief kunnen nog steeds heel sterk aanwezig zijn. Meisjes kunnen geen ‘stoere’ beroepen aan, meisjes hebben geen ruimtelijk inzicht… ja, dat blijft spelen.

Zo hoorde ik van een mama dat haar dochter Marie het enige meisje was in haar plusgroepje. De leerkracht die de uitbreiding gaf kondigde aan dat ze gingen programmeren. En of Marie dan iets anders wilde gaan doen?

Dit is geen alleenstaand feit. Zelfs in de cursus die ik volgde, net over gendergelijkheid, stond er als tip dat het didactisch materiaal moet aangepast worden. Er stond letterlijk: ‘In vraagstukken kan het woord boormachine misschien eens worden vervangen door broodrooster, keukenrobot, of stofzuiger opdat meisjes zich meer zouden aangesproken voelen‘ (Ik zwéér je dat die cursus niet geschreven werd in 1950).

Recent onderzoek toonde het nog eens aan: Jongens met goede punten worden ‘slim’ genoemd door de leerkrachten (zegt iets over je ‘zijn’), meisjes met goede punten ‘werken hard’ (zegt iets over je ‘doen’).

Pas op, voor geen van beiden is dat een cadeau!

Maar ook mochten er geen vooroordelen bestaan over waar meisjes goed in zijn, en waar ze niet goed in zijn, dan nog was het verhaal niet zo eenvoudig.

De onzichtbare meisjes

 

Hoogbegaafde kinderen worden nog wel opgepikt als kleuter (tenminste, als ze het al niet geleerd hebben om dit niet meer te tonen, zoals ik in een eerdere post al aanhaalde). Over het algemeen kunnen meisjes sneller praten, lezen en rekenen dat jongens. Ze zijn ook sneller wat ‘serieuzer’ waardoor deze voorsprong nog wat meer opvalt dan bij de wat wildere, speelse jongens. (Dit zijn uiteraard algemeenheden, elk kind is anders).

Maar langzaamaan gaan meisjes zich aanpassen aan de groep. Ze willen niet anders zijn, en eruit springen. Ze vinden vriendschappen belangrijker dan ‘de beste zijn’. Het wordt dan ook steeds moeilijker om hoogbegaafde meisjes te ‘spotten’. Ze worden… onzichtbaar.

Dat merk ik ook in mijn gesprekken. Ouders vertellen me over hun zoon. Na een uur of wat pols ik ook naar de dochter. ‘Oh, die is wel heel gevoelig‘, hoor ik dan. ‘Altijd goeie punten. Moet eigenlijk ook niet echt werken ervoor. Maar niet hoogbegaafd hoor‘. Of eerder: ‘die heeft niet zo’n goeie punten. Maar ze speelt wel twee muziekinstrumenten op ontzettend hoog niveau.’

Lieve mama’s en papa’s… het is niet altijd makkelijk, maar ik heb er vertrouwen in – jullie kunnen die onzichtbaarheidsmantel weghalen! Zie die dames voor wat ze kunnen!

Vergeet ook je dochters niet!

 

Nog een fijne vrouwendag gewenst!

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer