Ongeloof
‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.
Er is één ding dat je over mij moet weten, om dit verhaal beter te begrijpen. Ik heb een ontzettend expressief gezicht. Als ik niet oplet, kan je echt alles wat ik denk, aflezen van die rimpel rond mijn ogen, mijn dansende wenkbrauwen en de manier waarop mijn mond vertrekt.
Gelukkig lette ik tijdens bovenstaand gesprek wel op. Want anders … oh jee, je wilt niet weten wat ik toen dacht.
Of misschien wel, want anders zou je deze blogpost niet lezen.
Okee, komt-ie.
Taalachterstand
Het was een school in het Brusselse, waar dit gesprek plaatsvond. Heel wat kindjes met een migratieachtergrond, heel wat kindjes die thuis (of elders) geen Nederlands spreken.
Heel wat taalachterstand dus.
Ik begrijp dat een school daar wel zijn werk mee heeft. Dat daar stevig moet op ingezet worden. En dan leerkrachten dan soms het gevoel hebben dat de kinderen amper kunnen bijbenen.
Wat natuurlijk helemaal niet wilt zeggen dat daar geen hoogbegaafde kinderen tussen zitten. Statistisch gezien is het gewoon onmogelijk dat daar nog nooit een hoogbegaafd kind op die schoolbanken heeft gezeten.
Statistisch gezien zitten er op dit eigenste ogenblik nog een heel aantal ook!
Maar of die dan gezien worden – dat is natuurlijk een heel ander verhaal.
Wat zit erachter?
Hier speelt veel meer mee dan in één inspiratiebrief gevat kan worden. Maar onderzoek toont wel aan dat
▶️ het idee dat hoogbegaafde kinderen goed zijn in alles, meespeelt om kinderen met een taalachterstand niet te ‘zien’ (‘Hij kan niet eens een zin bouwen, wat gaat die hoogbegaafd zijn?’)
▶️ kinderen met een andere culturele achtergrond vaak onbewust als ‘inferieur’ worden beschouwd (en dus ‘niet zo slim’)
▶️ de ouders van deze leerlingen de taal vaak niet machtig zijn, of zich meer geremd voelen om op school om extra uitdaging te gaan vragen, waardoor de school ervan uitgaat dat er geen probleem is
Het goede nieuws?
De school in kwestie stond wel open voor extra informatie, en zelfs begeleiding rond hoogbegaafdheid.
OK, in dit geval ging het over een blank kindje. Maar ik blijf hopen dat ook de anderen ‘gezien’ kunnen worden als er voldoende achtergrond en feedback wordt gegeven.
Hoop je mee?
ps- Die misvattingen over hoogbegaafdheid? Wijdverspreid en irritant! Wil je er meer over weten, en hoe je die mythes kan doorprikken, download dan zeker mijn gratis e-book: de 5 hardnekkigste mythes over hoogbegaafdheid weerlegd
Opmerkingen