Lang, lang geleden, toen de dieren nog spraken, waren Manlief en ikzelf nog eens een weekendje zonder kindjes weggeweest.
Okee, niet echt, het was vorig jaar in maart, maar bon, het voelde toch als lang geleden.
We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld.
Nu moet je iets weten over mij en wandelingen â wij waren nooit de beste vrienden. Ik had als kind echt heel lastige voeten, of enkel vervelende schoenen, wie zal het zeggen. Het kwam er in elk geval op neer dat ik heel vaak pijn had tijdens wandelingen, het niet leuk vond en na pakweg een kilometer aan het aftellen was tot de eindmeet. Not my idea of a good time.
Sindsdien heb ik wel vele mooie wandelingen gemaakt, met prachtige zichten en geen bloedende tenen, maar ergens blijven er twee ideeën spoken:
- ik kan dat niet goed, wandelen
- ik doe het dus ook niet graag
Dus toen Manlief verkondigde dat hij een route van meer dan 12 km had uitgestippeld, zonk de moed mij al in de â nochtans goed ingelopen â bergschoenen.
Ik vroeg me af waarom dat toch zo blijft spoken, dat gevoel. Waar was ik bang van? How bad can it be? Ik ben graag buiten, ik weet dat de natuur me happy maakt en ik wil graag een goeie conditie. Maar toch blijf ik zeuren over een wandeling.
Ik heb het voorbije jaar geleerd om met momenten wat meer afstand te nemen van mezelf, en eens beter te gaan kijken wat er zoal speelt.
En ik kwam tot de conclusie dat ik hier last had van een belemmerende overtuiging. Ik zie ze heel vaak bij kinderen –
- Nee, ik kan dat niet. Ik ben niet goed in rekenen.
- Nee, ik lees niet graag want ik kan dat niet goed.
- Voor die oefening ben ik niet slim genoeg, want er staat een sterretje voor.
En ik hoor ze bij ouders in mijn praktijk
- Ik denk niet dat de school gaat helpen.
- Ik denk niet dat mijn kind sociaal genoeg is om te springen.
En wat doe je dan? > EHBBO – Eerste hulp bij belemmerende overtuigingen!
Stap 1 is je bewust worden van deze overtuiging en van hoe ze ons gedrag beĂŻnvloeden. Dit lijkt eenvoudig, maar als je een béétje zoals ik denkt, dan kom je al snel op âJa maar, dit is geen belemmerende overtuiging, dit is gewoon WAAR. Dat is gebaseerd op FEITENâ.
Dat is dan ook stap 2. Is echt ECHT waar? Hoe weet je dat? Nee sorry, gewoon âomdat ik het voel in mijn kleine teenâ is hier geen afdoende antwoord. En het is niet omdat het misschien ooit echt waar was, dat het nu nog steeds zo is, toch?
Als je toch een ietsiepietsie kans ziet dat het niet helemaal waar is, kunnen we onze belemmerende overtuiging gaan vervangen door realistische en positieve gedachten.
Voor mij werd dat dus: âOkee, in het verleden heb ik al saaie en vervelende (en zelfs pijnlijke) wandelingen gemaakt, maar ook heel fijne. Vandaag ben ik in redelijke conditie, in goed gezelschap en in het bezit van voldoende snacks. Dus laat ik het zien als een experiment, en niet uitgaan van het slechtsteâ.
Een andere manier om belemmerende overtuigingen aan te pakken, is door onszelf uit te dagen en nieuwe ervaringen op te doen, zodat we kunnen terugvallen op de âwinsâ. Dit kan door kleine stapjes te zetten buiten onze comfortzone, of door te praten met mensen die onze overtuiging niet delen.
Ik vroeg dus aan mijn man (fervente wandelaar en niet-zeurder): Vertel eens over die wandeling. Gaan we mooie dingen zien? Hoe gaat het lopen? Waar gaan we lunchen?
Tot slot is het belangrijk om te blijven werken aan onze belemmerende overtuigingen en om nieuwe, positieve overtuigingen op te blijven doen. Dit kan je zelfvertrouwen verhogen. Je kan ook affirmaties gebruiken.
Toen ik na een kilometer of vier dacht âoh dit gaat echt wel vlotâ, kwam er een stemmetje dat kloeg âja, maar je moet nog twee keer zo ver. Dat gaat nog pikkenâ. Ik heb het stemmetje streng toegesproken dat het een experiment was, en dat we alvast goed begonnen waren. En verder zouden we wel zien, kilometer per kilometer.
En? Het werd echt een toffe wandeling. Het was soms een behoorlijke uitdaging, met veel modder en hellingen. Het miezelde en er was veel mist. Maar toch was het gezellig, en mijn voeten bleven droog en happy. En net op het moment dat ik dacht âbwa, het is wel mooi geweestâ, zagen we onze auto staan!
Belemmerende overtuigingen zijn overal, we hebben ze allemaal. Ergens zijn ze ook gevormd om ons te beschermen. Van belang is om na te gaan of ze dat nog altijd doen, of ons gewoon tegenhouden. Als dat zo is, dan kunnen we ze overwinnen door â
- bewustwording
- uitdaging (niet te zot, net buiten de comfortzone)
- bevestiging (YES, I CAN!)
Ga jij ermee aan de slag?
Opmerkingen