De ochtendrush
7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Wij hebben een Google nest die dan ook luid verklaart ‘het is half acht ‘s morgens. Tijd om je aan te kleden en je tanden te poetsen’.
Ondertussen heb ik al de brood-, koek- en fruitdozen klaargezet en moeten die alleen nog ingeladen worden.
De bordjes van het ontbijt mogen in de keuken gezet worden, de tanden worden gepoetst en als we nog tijd hebben, kan er nog een dansje gedaan worden (ja, wij dansen met momenten door onze woonkamer om 8u ‘s morgens).
Als ik het zo opschrijf, dan lijkt het echt ongelooflijk haalbaar elke ochtend, aangezien we pas om 8u20 de deur uit moeten, om op tijd op school te zijn.
En toch… toch is het elke dag een strijd. Het lijkt dat mijn kinderen – vooral de oudste dan – instant vergeet wat er nog moet gebeuren. En ik voel me dan de zaag of de drilsergeant die elke 5 minuten roept hoe laat het is en hoe veel er nog moet gebeuren. VER-MOEI-END! Om dan nog te spreken van de jongste, die spontaan een allergie ontwikkeld bij het woord ‘moeten’… en alles op zijn eigen, specifieke manier wilt doen.
Hoe komt dat toch?
Routinematige taakjes kunnen super lastig zijn voor snelle hoofdjes. Soms denk je als ouder ‘je kan alle hoofdsteden van de wereld onthouden, maar niet dat je je tanden moet poetsen?! Hoe dan?’. Zo’n dingen worden vaak niet opgeslagen in hun geheugen, of ze kiezen ervoor die ‘even te vergeten’ omdat ze het nut niet zien, er hun eigen ding mee willen doen…
Vanuit de hoek van de Positieve Discipline vond ik een tool die kan helpen. Het hoeft niet over de ochtendroutine te gaan, het kan over elk moment zijn waarbij jij wel wat hulp kan gebruiken.
Afspraken en lijstjes
Start met samen een lijstje te maken. Belangrijk hier is dat het van het kind komt.
Jij stelt de vraag als ouder – ‘wat moet er ‘s morgens allemaal gebeuren voor we de deur uit kunnen?’
En je laat je kind opsommen en schrijft alles – zonder commentaar – op (of je laat je kind het schrijven). Als er dingen bij zitten die je niet had verwacht, niet erg. Als er essentiële zaken niet opstaan, dan kan je altijd vragen ‘oh, en wat met X?’.
Dit is ook het moment om eventueel afspraken te maken over de aanpak, met voldoende aandacht voor de inbreng van je kind. Als je ‘s avonds wilt dat de kleren voor morgen klaarliggen, mag jouw kind die dan kiezen? Of doen jullie het samen? En wélke kledingstukken moeten dan precies klaarliggen.
Dan vraag je je kind om het in de juiste volgorde te zetten. Wat komt eerst? Wat dan?
De volgende vraag aan je kind is, ‘hoe vind je het nu prettig om dit lijstje te zien? Is tekst OK? Of wil je liever een tekening voor elke stap – eentje die we opzoeken op internet, of eentje die je zelf maakt?’
Of, ook leuk – je maakt een foto van je kind terwijl die elke stap heel duidelijk voordoet. En dan print je die foto’s en hang je ze in de juiste volgorde.
Hier thuis hebben we een bordje waar je ‘checks’ kan zetten. Is het al gedaan? ‘Check’.
Dan hang je het lijstje op een handige plek, zodat het kind het vaak genoeg ziet. Misschien moet je het wel op twee plaatsen hangen?
Kan ook.
Als je merkt dat het toch uit de gedachten verdwenen is, is het voor jou als ouder ook fijner om te zeggen ‘waar zitten we op ons lijstje?’ dan weer maar eens te moeten zeuren dat dit of dat nog moet gebeuren (ik kan daar zo moe van worden, dat ik het zeuren gewoon oversla en dan zelf maar opruim ofzo).
Dit systeem kan je toepassen voor alle routinematige klusjes of taakjes, die mogelijk ondergesneeuwd raken.
Zeker het proberen waard!
Ga jij ermee aan de slag?
Opmerkingen
Ook interessant als aanvulling: https://medium.com/@2bfrank/scrum-home-9a999c6cb878#.dm1cimwzm