Problemen willen niet opgelost worden,
Problemen willen begrepen worden.
Mijn schriftje wiebelt op mijn benen terwijl ik zo netjes mogelijk deze uitspraak probeer te noteren.
Ik zit in een soort omgebouwde schuur op een kinderboerderij, en ik volg een opleiding. Het gaat over talenten. We mochten 1 talent kiezen dat bij ons paste, uit de vele kaartjes die op de tafels lagen. Mijn hoofd schiet alle kanten op, want ik zie meteen honderd manieren om dit toe te passen in mijn praktijk.
Zo ook deze uitspraak. âProblemen willen begrepen worden.â
Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.
Niet dat hoogbegaafdheid een probleem is. Nee. Dat zal je me nooit horen zeggen. Het is wel zo dat het anders zijn, in een wereld waar er toch zo vastgehouden wordt aan conformeren en âhet gemiddeldeâ soms voor problemen kan zorgen.
En het is wel vaak zo dat ouders me aanspreken, om een issue van hun kind âop te lossenâ. Terwijl er vaak al zoveel verandert door anders naar het kind te gaan kijken.
Psycho educatie
Ik geloof in de kracht van psycho-educatie. Daarmee bedoel ik dat als je meer te weten komt over wat hoogbegaafdheid écht is, en wat het allemaal met zich meebrengt, dat je dan de kans krijgt om met een hele ander bril naar je kind (en misschien naar jezelf) te kijken.
Opeens is je kind niet âgewoon luiâ in de klas, maar eerder verveeld en niet uitgedaagd doordat er eerst 100 (te) eenvoudige oefeningen moeten gemaakt worden voor de interessante aan bod komen.
Opeens is je kind niet âextreem lastig thuisâ, maar is een hele dag aanpassen en een masker ophouden op school zo vermoeiend en veeleisend, dat er thuis, in de veilige haven, moet ontprikkeld worden.
Opeens is je kind niet vervelend als-ie in de klas (te) veel vragen stelt, maar is dit net een teken van vertrouwen naar de leerkracht toe en durven toegeven dat er nog zaken onduidelijk zijn.
Een andere bril opzetten
Een andere bril opzetten, dat kan heel veel veranderen. Niet dat alles dan opgelost is. Een kind dat thuiskomt en ontploft blijft niet aangenaam. Maar jouw perceptie op dit gedrag â en bijgevolg ook je aanpak ervan- kan al heel wat in gang brengen.
Net daarom is een stukje achtergrond over snelle hoofdjes en wat erbij komt kijken, steeds een onderdeeltje van mijn coaching, zowel bij ouders als bij kinderen. Nee, niet als eerste gesprek! Maar het komt sowieso langs, want ik wil zo graag die andere bril aanreiken.
Sommige problemen zijn geen problemen meer, met die andere bril.
Sommige problemen kan je met meer mildheid bekijken.
Geeft toe, beide opties zijn toch alleen maar fijn?
|
Opmerkingen