Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Nadat we jaren het gevoel kregen dat onze zoon niet ‘gezien’ werd en dat onze subtiele toespelingen op ‘net iets meer kunnen’ werden neer gemept, nemen we met een beetje argwaan plaats op de veel te kleine stoeltjes.

Maar deze keer gaat het goed. Zoonlief (2de leerjaar) krijgt uitbreiding voor wiskunde en voor taal, en samen met een meisje van het 6de leerjaar mag hij aan een project werken. Dat is natuurlijk al heel wat, en prettig om te horen.

Dan zegt de leerkracht iets, eigenlijk bijna langs haar neus weg, en ik spring bijna recht op mijn stoel.

Ze zegt: ‘…en als hij dan een vraag stelt over de uitbreiding…’

Pardon?’ Vraag ik. Toch even checken of ik dit goed verstaan heb.

Ja,’ gaat ze verder, ‘als hij dan eventjes uitleg wilt over die oefeningen..;

Dan stelt hij een vraag? Aan u?’ Ik knipper met mijn ogen. En na het gesprek huppel ik naar huis.

Misschien moet ik dit even kaderen. Mijn zoon heeft, zoals zovele snelle hoofdjes, wel eens last van wat we een ‘vaste mindset’ noemen. Mindset is hoe je over jezelf denkt, bijvoorbeeld met betrekking tot intelligentie.

Mensen met een vaste mindset zien eigenschappen en capaciteiten als iets ‘vast’. Je ‘bent’ slim en je kan niet veel slimmer worden. Dat betekent ook dat je niet zo houdt van uitdagingen, want stel je voor dat je dat niet meteen kan – dan zou dat betekenen dat je niet zo slim bent.

Immers, inspanning doen om iets te oefenen of te herhalen, dat is voor diegenen die geen capaciteiten hebben. Als iets niet vanzelf gaat, en je hebt hulp nodig, is dat echt een teken van zwakte.

Als je dan faalt, omdat het niet van de eerste keer lukt, en je geen hulp wilt vragen, dan is dat zo confronterend dat je het al snel opgeeft. Of je legt de redenen voor het falen buiten jezelf – het was te moeilijk, de klasgenoten maakten te veel lawaai, het was toch saai (ik wilde het toch al niet), het was niet goed uitgelegd.

Snelle hoofdjes hebben hier vaak last van – omdat zij bij het opgroeien heel vaak de bevestiging krijgen dat dingen makkelijk gaan, en dat ze slim zijn (feedback die vanuit de omgeving komt), gaan ze dit als een vaststaand feit zien. ‘Oh, ben je nu al klaar? Oh, helemaal zonder fouten? Oh, helemaal alleen gemaakt? Wat een slimme jongen/meisje ben jij’.

Dit kan heel makkelijk leiden tot faalangst: want stel je voor dat je deze (nieuwe) oefening niet meteen kan, dan zou dat dus betekenen dat je toch niet zo slim bent. Nee, dan is het beter gewoon niet aan deze oefening te beginnen – dan is er ook geen kans dat het misloopt, of door de mand valt.

Allemaal niet ideaal, dat merk je wel.

Wat je wilt, is werken naar een groeimindset. Dingen zoals intelligentie zijn niet vast, uitdagingen zijn een mogelijkheid tot groei en oefenen hoort gewoon bij het proces van leren.

Goed, er zijn hele boeken te schrijven over mindset. Er ZIJN ook hele boeken geschreven over mindset. Ik kom hier zeker nog eens op terug.

Maar dus, terug naar mijn vreugde op die kleine stoeltjes in de klas van het tweede leerjaar.

Mijn oudste zoon voelt zich duidelijk goed bij de leerkracht. Hij vertrouwt haar. Hij durft toe te geven dat iets niet lukt. Hij durft zijn vinger op te steken, in een volle klas, en haar aandacht te vragen, om uitleg te krijgen. Hij wil verder werken aan die uitdagende oefening, maar als dat niet lukt alleen, dan is dat geen ramp. Dan vraagt hij hulp.

Elk stapje in de goeie richting mag je vieren. En dus huppelde ik naar huis, om zoonlief nog eens extra te knuffelen die avond.

Kijk uit naar die kleine stapjes, beste lezer. Soms zie je ze niet meteen, maar ze zijn er!

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer