Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin.
Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij.
Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over hun zoon te babbelen. Want die zoon, die heeft een ‘snel’ hoofdje. Het is een ‘cognitief sterk kind’. Of, mag ik het misschien zeggen zoals het is, hij is, net als mijn zoon, hoogbegaafd.

Baf. I said it. Meteen voel ik ook hoe er een lading op dat woord zit. Want claimen dat je kind – of jijzelf, godbetert – hoogbegaafd is, dat is lastig. Dat is tricky. Daar rolt al eens een oog, daar trekt al eens een smalende mondhoek. Het is not done, melden dat je kind anders denkt, dat- ie slimmer is dan de gemiddelde klasgenoot.
Het is zelfs zo erg, dat je het wel kan erkennen, maar dan wel over moet zwijgen, ook tegenover een vriendin die net een jaar van haar leven gespendeerd heeft expert te worden in het onderwerp.
Kortom, hoogbegaafdheid is een taboe. En dat besefte ik pas, toen ik het woord begon te gebruiken. Waarom eigenlijk? Hoe komt dat toch? Mocht ik verklaren dat mijn kind een begenadigd muzikant is, dan mag hij een concertje geven. Vertel ik over mijn jonge atleet, dan vragen ze naar die sportieve prestaties. Toon ik een creatief meesterwerkje, dan wordt er bewonderend gereageerd.

Maar als ik vertel dat mijn kind anders denkt, sneller denkt, complexer denkt… Dat er bijzondere verbanden worden gelegd, diepere vragen worden gesteld, en dat ik die leerhonger amper gestild krijg… als ik vertel dat mijn kind hoogbegaafd is…nee, dan…
Dan valt er een ongemakkelijke stilte. Oei. Weer zo’n moeder die denkt dat haar kind de volgende Einstein is.
Hoe komt dat? Daar zijn veel redenen voor, denk ik. Laat ik er alvast drie opsommen:

  • Er bestaan nog zoveel mythes en onduidelijkheden over hoogbegaafd zijn. Dat geeft al gauw een verkeerd beeld, en een bepaald oordeel. Die onwetendheid leidt vaak tot onbegrip. ‘Hoe, jouw kind hoogbegaafd? En die kan zijn veters nog niet strikken’.
  • Onze Vlaamse mentaliteit van bescheidenheid en ‘doe maar gewoon’ heeft zeker betrekking op het cognitieve luik. Hoogbegaafdheid heeft de naam ‘elitair’ te zijn. ‘Jij denkt zeker dat je beter bent dan een ander’. In Amerika mag je je successen tonen, in Vlaanderen hou je ze maar beter stil.
  • Wat ook volgt uit het vorige, is dat de hoogbegaafdheid van een ander zou duiden op je eigen ‘gemiddeld zijn’, in de negatieve zin. Wanneer je aangeeft dat je kind de sommen in de klas te saai vindt, kan de ander in de verdediging schieten omdat zijn of haar kind ‘nog maar’ op niveau zit. Terwijl er helemaal geen waardeoordeel zit in het label van hoogbegaafdheid. Het is gewoon anders, en het geeft andere uitdagingen.

Ouders die me – bijna schoorvoetend – komen melden dat ze denken dat hun kinderen ‘dat’ zijn, vraag ik altijd of dit inzicht hen iets heeft geleerd over zichzelf.
Oh, hij/zij heeft het zéker niet van mij hoor, ik ben gewoon gemiddeld’, hoor ik dan.
Of: ‘Goh ja, ik herken wel heel veel maar euh… ik had echt niet zo’n goeie punten op school, dus…’
Kortom, het kan echt voelen als uit de kast komen, om te melden dat je kind (en/of jijzelf!) hoogbegaafd is. Het is zo lastig dat je dus blijkbaar nog liever in een mierenhoop gaat zitten, dan te bespreken wat dit voor je kind en je gezin betekent.
Dit hoeft niet zo te blijven. Hoogbegaafdheid biedt potentieel, is niet alleen een probleem waar over gezwegen moet worden.
Die mythes en hardnekkige vooroordelen kan je eenvoudig onder tafel vegen. Met de juiste informatie en inzichten kom je al een heel eind!

Met mijn gratis e-book ‘De 5 grootste mythes over hoogbegaafdheid ontmaskerd’ wordt het een stuk makkelijker om gewoon aan te geven dat jouw hoofd, of dat van je kind, nu eenmaal wat anders bedraad is. Doorbreek het taboe en laat je kind zijn schitterend zelf zijn!
Je vindt dit e-book via deze link!

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer