Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Mensen die ik niet kende, of mensen die ik net al lang kende, spreken me aan. Met hun ideeën, verzuchtingen of vragen. Ze hebben mijn website bezocht en vonden daar veel herkenning, misschien tegen hun verwachting in. Ze hebben me horen praten en durven één en ander luidop uit te spreken.

Het is prachtig dat dit kan. Het geeft ook vaak stof tot nadenken.

Eerste hulp bij perfectionisme

Zo kreeg ik recent een vraag aan een feestdis. ‘Mag ik iets vragen’, vroeg de mama die ik al wel even ken. Nu mag vragen altijd bij mij.

So fire away.

Ze vertelde over haar zoon van 7 die het geweldig goed doet in het tweede leerjaar. Hij haalt tienen alsof het niets is en krijgt ook al de nodige uitdaging, samen met nog een paar kindjes van zijn klas. Daarnaast is hij ook goed in sport en heeft hij ook een mooie artistieke kant. Over het algemeen voelt hij zich goed in zijn vel.

So far so good.

Waar het moeilijk wordt, is wanneer hij merkt dat de andere kinderen in de plusklas misschien nog nét iets verder zitten dan hijzelf. Misschien is hij niet de ALLERslimste van de klas. Misschien heeft hij hier en daar toch een klein foutje gemaakt. Oh, dan kan hij daar zo boos en teleurgesteld van worden. Dan kan hij zichzelf meteen als ‘dom’ categoriseren of het helemaal opgeven.

Terwijl zijn ouders hem toch helemaal niet opvoeden alsof de beste zijn het enige is dat telt. Terwijl zij toch steeds enthousiast zijn over zijn resultaten, niet aangeven dat het nog beter moet of niet goed genoeg zou zijn. Zijn mama had al zo vaak gezegd ‘je bent al bij de slimste van de klas, het is echt okee dat er kindjes slimmer zijn, dat maakt niets uit’.

Wat kunnen ze hem nog vertellen om dat duidelijk te maken? Hoe kan je dat perfectionisme enigszins counteren?

Ik liet het even bezinken (ik had dan ook een mond vol tiramisu dus het moest wel).

Start bij jezelf

Ja, je kan oefeningen doen en mantra’s gebruiken om kinderen te helpen met dit soort gedachten.

Ja, ik ben 100% overtuigd dat jij ook écht gelooft dat je kind helemaal OK is zoals-ie is, en dat jij dat ‘beste zijn’ totaal niet opdringt.

Want heel wat ouders kennen het volgende citaat, of willen er in elk geval bewust of onbewust naar leven –

‘The way you talk to your kids, becomes their inner voice’.
Hoe je tegen je kinderen praat, zo gaan zij zelf later tegen zichzelf praten.

Dat wil je met mildheid en relativeringsvermogen doen. En dus doe je dat. En nog is je kind razend op zichzelf als iets niet 100% perfect is. HOE DAN? Jij bent toch mild?

 

 

Bij mij viel het kwartje toen ik een ander citaat vond – the missing link als het ware

‘The way you talk to yourself become your child’s inner voice’.
Hoe je tegen jezelf praat, zo gaat je kind later tegen zichzelf praten.

En met hoeveel mildheid en relativering is dat, tegenwoordig? Eerlijk?

Kinderen zien alles, kinderen horen alles. En kinderen leven na. Het is niet zomaar een cliché dat kinderen steeds meer op hun ouders gaan lijken. ‘Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden’, daar doen kinderen niet aan mee.

Dus wil jij een verandering zien in jouw kind? Begin bij jezelf.

Je eigen beste vriend

Zoals mijn zoon me vroeg toen hij 4 jaar was: wie zijn jouw beste vriendjes? Ik noemde drie mensen, en hij lachte

– ‘Hahaha, nee mama je bent toch iemand vergeten!

– ‘Oh ja, wie dan?’

– ‘JEZELF!’

Wil jij dat je kinderen goed in hun vel zitten, en zichzelf niet afbreken bij de minste fout? Wil jij dat je kinderen zichzelf geen onmogelijk hoge lat aanmeten en bezwijken onder hun eigen intern opgelegde druk?

Word je eigen beste vriend.

Dat is stap 1.

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
27/04/2023

Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein geen antwoord verzinnen op een super eenvoudige vraag. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer