Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.
Mensen die ik niet kende, of mensen die ik net al lang kende, spreken me aan. Met hun ideeën, verzuchtingen of vragen. Ze hebben mijn website bezocht en vonden daar veel herkenning, misschien tegen hun verwachting in. Ze hebben me horen praten en durven één en ander luidop uit te spreken.
Het is prachtig dat dit kan. Het geeft ook vaak stof tot nadenken.
Eerste hulp bij perfectionisme
Zo kreeg ik recent een vraag aan een feestdis. âMag ik iets vragenâ, vroeg de mama die ik al wel even ken. Nu mag vragen altijd bij mij.
So fire away.
Ze vertelde over haar zoon van 7 die het geweldig goed doet in het tweede leerjaar. Hij haalt tienen alsof het niets is en krijgt ook al de nodige uitdaging, samen met nog een paar kindjes van zijn klas. Daarnaast is hij ook goed in sport en heeft hij ook een mooie artistieke kant. Over het algemeen voelt hij zich goed in zijn vel.
So far so good.
Waar het moeilijk wordt, is wanneer hij merkt dat de andere kinderen in de plusklas misschien nog nĂ©t iets verder zitten dan hijzelf. Misschien is hij niet de ALLERslimste van de klas. Misschien heeft hij hier en daar toch een klein foutje gemaakt. Oh, dan kan hij daar zo boos en teleurgesteld van worden. Dan kan hij zichzelf meteen als âdomâ categoriseren of het helemaal opgeven.
Terwijl zijn ouders hem toch helemaal niet opvoeden alsof de beste zijn het enige is dat telt. Terwijl zij toch steeds enthousiast zijn over zijn resultaten, niet aangeven dat het nog beter moet of niet goed genoeg zou zijn. Zijn mama had al zo vaak gezegd âje bent al bij de slimste van de klas, het is echt okee dat er kindjes slimmer zijn, dat maakt niets uitâ.
Wat kunnen ze hem nog vertellen om dat duidelijk te maken? Hoe kan je dat perfectionisme enigszins counteren?
Ik liet het even bezinken (ik had dan ook een mond vol tiramisu dus het moest wel).
Start bij jezelf
Ja, je kan oefeningen doen en mantraâs gebruiken om kinderen te helpen met dit soort gedachten.
Ja, ik ben 100% overtuigd dat jij ook Ă©cht gelooft dat je kind helemaal OK is zoals-ie is, en dat jij dat âbeste zijnâ totaal niet opdringt.
Want heel wat ouders kennen het volgende citaat, of willen er in elk geval bewust of onbewust naar leven â
âThe way you talk to your kids, becomes their inner voiceâ.
Hoe je tegen je kinderen praat, zo gaan zij zelf later tegen zichzelf praten.
Dat wil je met mildheid en relativeringsvermogen doen. En dus doe je dat. En nog is je kind razend op zichzelf als iets niet 100% perfect is. HOE DAN? Jij bent toch mild?
Bij mij viel het kwartje toen ik een ander citaat vond â the missing link als het ware
âThe way you talk to yourself become your childâs inner voiceâ.
Hoe je tegen jezelf praat, zo gaat je kind later tegen zichzelf praten.
En met hoeveel mildheid en relativering is dat, tegenwoordig? Eerlijk?
Kinderen zien alles, kinderen horen alles. En kinderen leven na. Het is niet zomaar een clichĂ© dat kinderen steeds meer op hun ouders gaan lijken. âLuister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn dadenâ, daar doen kinderen niet aan mee.
Dus wil jij een verandering zien in jouw kind? Begin bij jezelf.
Je eigen beste vriend
Zoals mijn zoon me vroeg toen hij 4 jaar was: wie zijn jouw beste vriendjes? Ik noemde drie mensen, en hij lachte
– âHahaha, nee mama je bent toch iemand vergeten!
–Â âOh ja, wie dan?â
– âJEZELF!â
Wil jij dat je kinderen goed in hun vel zitten, en zichzelf niet afbreken bij de minste fout? Wil jij dat je kinderen zichzelf geen onmogelijk hoge lat aanmeten en bezwijken onder hun eigen intern opgelegde druk?
Word je eigen beste vriend.
Dat is stap 1.
Opmerkingen