Uit
âKippenworst of zalmâ, vroeg Manlief mij.
Ik keek hem aan vanuit de zetel.
Met de beste wil van de wereld kon mijn brein hier geen antwoord op verzinnen. Brandstof op. Over and out. âComputer says noâ.
Gelukkig kent Manlief mij al langer vandaag, herkent hij de signalen van âhet is opâ en nam hij zelf een beslissing, voor hij de keuken indook en het eten maakte.
Het was nochtans al een goeie dag geweest.
Aan
Na een nachtrust van 8 volle uren stond ik op, dronk ik wat koffie, maakte ik het ontbijt voor de kinderen, speelden we buiten, overliep ik het draaiboek voor het huwelijk van mijn neefje volgende week en haalde ik er de onvolledigheden en onduidelijkheden uit.
Ik maakte vier ontwerpen voor sociale media posts en volgde een kleine tutorial voor een nieuwe tool die ik zou willen gebruiken.
Tussendoor stak ik de was in, maakte ik een tienuurtje klaar en ruimde ik de keuken op, terwijl ik naar een podcast over digitale marketing luisterde.
Ik ging winkelen met de kinderen, bracht een paar pakjes naar een postpunt en leverde enkele CM briefjes in.
Na de lunch bracht ik de kleinste naar bed en maakte ik drie schotels klaar voor het avondeten van de komende week. Ondertussen brainstormde ik over een spel voor leerkrachten waarbij ze meer zouden bijleren over cognitief sterke kinderen.
Kortom, ik stuiterde door de dag, schrapte gretig lijnen op mijn âto doâ-lijstje af en kon zowel mijn praktische als mijn creatieve kant aan het werk zetten vandaag.
Ik stond âaanâ.
Totdat niet meer zo was.
En âuitâ is echt wel âuitâ. Het komt zowat zonder waarschuwing, er zijn geen knipperende lichtjes dat de tank bijna leeg is. Als een lichtknopje gaat het âafâ en dan is het ook even gedaan.
Ik zie dat zo hard terugkomen bij mijn oudste. Hij gaat, gaat, gaat â iets als rennen vliegen duiken vallen opstaan en weer doorgaan.
Totdat de muur komt.
En dan ligt hij wijdbeens op de grond te jammeren âik kan niet meeeeeeeerrrâ, âmijn benen zijn zooooo moeâ, of hij roept helemaal niets en wilt kameleongewijs één worden met de kussens van onze zetel. Dan is elke vraag, elke opmerking te veel. Dan herinnert hij zich niets meer van de dag die hij net beleefde, dan weet hij niet meer wie er in de klas zat.
Bij mij helpt rust, een douche, een grote salade â bij hem helpt een filmpje kijken, een badje pakken, of twee borden pasta.
Veel energie
Hoogbegaafde kinderen staan er wel vaker om bekend dat ze veel energie hebben. Die intensiteit is iets dat vaak terugkomt in mijn gesprekken met ouders.
Alles wat interessant is, wordt gedaan met overgave, en de wereld wordt met veel intensiteit beleefd. Dat intense kan zich ook uiten in diepe passies en een complexe gevoelswereld, maar aan de andere kant ook in emotionele uitbarstingen, rivaliteit tussen broers en zussen of het uitgebreid in vraag stellen van regels en tradities.
Heftig– voor de kinderen Ă©n hun ouders.
Tot het op is.
Dan gaat het knopje om. AAN/UIT.
Al kan dat plots aankomen en je misschien verrassen, erg is dat niet.
Ik knapte ook op na het avondeten en een half uurtje lezen. Misschien herken je het zelf ook, en heb je ondertussen wel strategieën ontwikkeld om weer even bij te tanken.
En als ik nu even heel eerlijk ben met mezelf, dan denk ik dat er misschien wél knipperlichtjes zijn die aangeven dat de tank bijna leeg is. Maar dat ik te veel rondstuiter om ze te (h)erkennen.
Het lijkt makkelijker dit te zien aankomen bij mijn zoon, dan bij mezelf.
Kijk, ik zet het op mijn lijstje van dingen waar ik nog kan aan werken. En ga nu nog een wandelingetje doen, want de zon schijnt en zo hou ik die tank toch wat in de gaten.
Opmerkingen