Waar is de AAN/UIT knop van je kind?

Uit

Kippenworst of zalm’, vroeg Manlief mij.

Ik keek hem aan vanuit de zetel.

Met de beste wil van de wereld kon mijn brein hier geen antwoord op verzinnen. Brandstof op. Over and out. ‘Computer says no’.

Gelukkig kent Manlief mij al langer vandaag, herkent hij de signalen van ‘het is op’ en nam hij zelf een beslissing, voor hij de keuken indook en het eten maakte.

Het was nochtans al een goeie dag geweest.

Aan

Na een nachtrust van 8 volle uren stond ik op, dronk ik wat koffie, maakte ik het ontbijt voor de kinderen, speelden we buiten, overliep ik het draaiboek voor het huwelijk van mijn neefje volgende week en haalde ik er de onvolledigheden en onduidelijkheden uit.

Ik maakte vier ontwerpen voor sociale media posts en volgde een kleine tutorial voor een nieuwe tool die ik zou willen gebruiken.

Tussendoor stak ik de was in, maakte ik een tienuurtje klaar en ruimde ik de keuken op, terwijl ik naar een podcast over digitale marketing luisterde.

Ik ging winkelen met de kinderen, bracht een paar pakjes naar een postpunt en leverde enkele CM briefjes in.

Na de lunch bracht ik de kleinste naar bed en maakte ik drie schotels klaar voor het avondeten van de komende week. Ondertussen brainstormde ik over een spel voor leerkrachten waarbij ze meer zouden bijleren over cognitief sterke kinderen.

Kortom, ik stuiterde door de dag, schrapte gretig lijnen op mijn ‘to do’-lijstje af en kon zowel mijn praktische als mijn creatieve kant aan het werk zetten vandaag.

Ik stond ‘aan’.

Totdat niet meer zo was.

En ‘uit’ is echt wel ‘uit’. Het komt zowat zonder waarschuwing, er zijn geen knipperende lichtjes dat de tank bijna leeg is. Als een lichtknopje gaat het ‘af’ en dan is het ook even gedaan.

Ik zie dat zo hard terugkomen bij mijn oudste. Hij gaat, gaat, gaat – iets als rennen vliegen duiken vallen opstaan en weer doorgaan.

Totdat de muur komt.

En dan ligt hij wijdbeens op de grond te jammeren ‘ik kan niet meeeeeeeerrr’, ‘mijn benen zijn zooooo moe’, of hij roept helemaal niets en wilt kameleongewijs één worden met de kussens van onze zetel. Dan is elke vraag, elke opmerking te veel. Dan herinnert hij zich niets meer van de dag die hij net beleefde, dan weet hij niet meer wie er in de klas zat.

Bij mij helpt rust, een douche, een grote salade – bij hem helpt een filmpje kijken, een badje pakken, of twee borden pasta.

Veel energie

Hoogbegaafde kinderen staan er wel vaker om bekend dat ze veel energie hebben. Die intensiteit is iets dat vaak terugkomt in mijn gesprekken met ouders.

Alles wat interessant is, wordt gedaan met overgave, en de wereld wordt met veel intensiteit beleefd. Dat intense kan zich ook uiten in diepe passies en een complexe gevoelswereld, maar aan de andere kant ook in emotionele uitbarstingen, rivaliteit tussen broers en zussen of het uitgebreid in vraag stellen van regels en tradities.

Heftig– voor de kinderen én hun ouders.

Tot het op is.

Dan gaat het knopje om. AAN/UIT.

Al kan dat plots aankomen en je misschien verrassen, erg is dat niet.

Ik knapte ook op na het avondeten en een half uurtje lezen. Misschien herken je het zelf ook, en heb je ondertussen wel strategieën ontwikkeld om weer even bij te tanken.

En als ik nu even heel eerlijk ben met mezelf, dan denk ik dat er misschien wél knipperlichtjes zijn die aangeven dat de tank bijna leeg is. Maar dat ik te veel rondstuiter om ze te (h)erkennen.

Het lijkt makkelijker dit te zien aankomen bij mijn zoon, dan bij mezelf.

Kijk, ik zet het op mijn lijstje van dingen waar ik nog kan aan werken. En ga nu nog een wandelingetje doen, want de zon schijnt en zo hou ik die tank toch wat in de gaten.

 

Opmerkingen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Aanbevolen Blogs

Image 1
07/12/23

Ik viel heel diep in de leerkuil – en dat deed pijn

‘De leerkuil in het lager onderwijs? Vergeet het maar, dat bestaat niet voor hoogbegaafde leerlingen’. Deze krasse uitspraak deed me denken aan hoe elk kind moet leren om door te zetten als het eens niet vanzelf gaat.

Lees meer
Image 1
23/11/23

Help! Ik kan niet om hulp vragen!

Ik sta voor een volle aula en als ik naga of iemand een vraag heeft, blijft het helemaal stil. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal duidelijk was, maar na de test blijkt het omgekeerde waar.

Lees meer
Image 1
17/08/2023

Daar zat ik dan. Moederziel alleen op een tropisch eiland.

Daar zat ik dan, moederziel alleen op een tropisch eiland. Nu ja, ik was niet helemáál alleen, maar het voelde wel zo.

Lees meer
Image 1
01/06/2023

Hoogbegaafdheid? Dat bestaat hier niet

‘Je moet begrijpen dat dit echt nieuw is voor ons. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt op onze school. Hier zitten gewoonweg geen hoogbegaafde kinderen’.

Lees meer
Image 1
25/05/2023

Meisjes niet welkom!

‘Onze dochter zat vorig jaar in de kangoeroeklas en ze keek elke week zo uit naar dat ene uurtje.’ Maar helaas, dit jaar was dat wel anders...

Lees meer...
Image 1
18/05/2023

Haar ouders hadden het helemaal verpest!

‘Het werd ons afgeraden haar nog spelletjes rond cijfers en letters te kopen.’ De ouders tegenover mij zitten er ongemakkelijk bij. Alsof ze iets fout gedaan hebben. Iets heel, heel fout.

Lees meer
Image 1
11/05/2023

Oren dicht!

Kan ik niet tegen lawaai omdat ik oud word, of omdat ik een gevoelig zenuwstelsel heb? Misschien wel een beetje van allebei. Thuis heb ik alvast een spiegel, want de oudste kan al helemaal niet tegen lawaai...

Lees meer
Image 1
04/05/2023

Een hoek af – is je kind in de hoek zetten effectief?

Even een vraagje. Heb jij vroeger wel eens in de hoek moeten staan? Omdat je iets had mispeuterd? Of omdat je niet had geluisterd? Zo ja, wat dacht je dan? Dacht je 'oh jee, dit zal ik nooit, nooit meer doen?' Of eerder toch iets anders?

Lees meer
Image 1
20/04/2023

Kijk eens met een andere bril naar je kind

Problemen willen begrepen worden.’ Ik leg meteen een link naar wat ik steeds probeer te doen in mijn gesprekken, zowel met ouders als met kinderen.

Lees meer
Image 1
12/04/2023

Is perfectionisme echt zóóó slecht?

"Ik denk niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, want hij is alles behalve een perfectionist." Oh. Ik laat dit even zakken. Er borrelen zoveel vragen in me op. Zoals: Wat versta je onder perfectionisme? Hoe zou perfectionisme zich uiten? Is elk hoogbegaafd kind perfectionistisch?

Lees meer
Image 1
6/04/2023

Is het elke ochtend ook zo’n strijd bij jou?

7u30 en ze zijn al even beneden. De afspraak is dat we nu in actie schieten. Maar toch is het elke ochtend een strijd om op tijd klaar te zijn en alles gedaan te krijgen.

Lees meer
Image 1
30/03/2023

Wat als je heel veel van jezelf herkent in je kind?

En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn. Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?” Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis. Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.

Lees meer
Image 1
23/03/23

Hij wilt mijn vriendje niet meer zijn…

Snelle hoofdjes gaan sneller méér verwachten van vriendschappen dan hun leeftijdsgenootjes. Dat kan leiden tot hele mooie, maar ook tot hele trieste momenten.

Lees verder
Image 1
16/03/2023

Hou jij jezelf tegen om te gaan schitteren?

We gingen een weekendje naar de Ardennen, en aangezien ze vrij goed weer voorspelden, had Manlief een wandeling uitgestippeld. Hoewel ik in het verleden hele mooie en leuke wandelingen maakte, spoken er steeds twee gedachten door mijn hoofd. 1/ Ik kan niet goed wandelen. 2/ Ik doe dat daarom niet graag.

Lees meer
Image 1
9/03/2023

Hoe begaafde meisjes onzichtbaar worden

Er is een groepje dat sterk rekenwerk krijgt, hoor ik van mijn zoon. Maar dan blijkt dat er alleen maar jongens in het groepje zitten. Waar zijn die begaafde meisjes gebleven? En waarom worden zij niet opgepikt?

Lees meer
Image 1
2/3/2023

Iedereen een IQ test! Of niet?

To test or not to test? Is that the question? Moeten we allemaal een IQ test laten doen, of is het ingewikkelder dan dat?

Lees meer
Image 1
23/02/2023

Hoe wéét je nu dat je hoogbegaafd bent?

'Heb je een IQ test gedaan?' vroeg ze. 'Nee' zei ik. 'Hoe kan je het dan zeker weten?' vroeg ze me.

Lees meer
Image 1
16/02/2023

Stap 1 bij perfectionistische kinderen

Sinds een paar weken ben ik heel openlijk gaan verkondigen wat ik wil bereiken en doen in mijn praktijk, iets wat ik best spannend vond eerlijk gezegd. Maar sindsdien zijn er gesprekken ontstaan die ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Lees meer
Image 1
9/2/2023

Naar huis huppelen na het oudercontact

We zitten op het oudercontact. Dat is altijd wel wat spannend eerlijk gezegd. Maar deze keer ging het goed. De leerkracht zei iets, bijna langs haar neus weg, dat mij zo onzettend blij maakte!

Lees meer
Image 1
2/2/2023

Een grote verjaardagstaart met kaarsjes en stressss

Vandaag ben ik jarig! Hipperdepiep! Ik mag 43 kaarsjes uitblazen. Vroeger zou ik dat niet zo geschreven hebben. Ik zou iets geschreven hebben als 40-en-iets of ik zou het gewoon helemaal in het midden gelaten hebben. Maar nu kregen we recent weer zo een reminder dat je gewoon blij moet zijn dat je ouder mag worden. Dus party with me, I’m 43!

Lees meer
Image 1
20/01/2023

Te jong om uitgedaagd te worden?

Er zijn zo van die momenten met mijn kinderen die ik me altijd zal blijven herinneren. Het is echt een kwestie werd van ‘voor’ en ‘na’.  Bij mijn oudste zoon was dat toen hij aan het ontbijt rekensommen maakte die vlot over de 2000 gingen.

Lees meer
Image 1
05/01/2023

Start before you are ready

‘Start before you are ready’ stond er op het plaatje boven haar bureau. Ik moest er eerst om lachen, want wat een gek idee is dat nu, om te starten met iets voor je er klaar voor bent?

Lees meer
Image 1
02/01/2023

Nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop

‘Mijn man gaat nog liever met zijn bloot gat in een mierenhoop zitten’, whatsapp’t een vriendin. Ik heb hen niet gevraagd om verkleed als een konijn een paintbaldoelwit te worden. Ik heb hen niet gevraagd om hun diepste geheimen in de gazet te gooien, met expliciete foto’s erbij. Ik heb hen gevraagd of ik even mocht langskomen om over [...]

Lees meer