Bekentenis
“Ik zal het maar even kaderen, ik kom uit een heel intelligent gezin. Mijn ouders zijn waarschijnlijk hoogbegaafd, en mijn broer is nog next level.
Maar nu ik dat bij mijn kinderen zie, herken ik zoveel van mezelf van vroeger. En er komen zoveel pijnlijke momenten terug naar boven.
En dan denk ik… het zou wel veel verklaren mocht ik het ook zijn.
Moet ik dan zo oud geworden zijn, om daar nu pas achter te komen?”
Ze is welgeteld twee minuten gaan zitten tegenover me, en komt met deze bekentenis.
Nu ja, het voelt als een bekentenis. Dat zie ik. Het voelt als iets dat je bijna niet mag zeggen, maar tegelijk lucht het zo op. Dat zie ik ook.
En opluchting en verwarring, dat kan perfect samen gaan.
Dat voel ik ook.
En ik zie dat vaak, , bij de ouders die bij mij over de vloer komen. Soms halen ze het zelf aan, soms doen ze het verhaal van zoon of dochter, en vraag ik nadien wat voorzichtig ‘en… herken je zelf wat in dit verhaal?’.
Want zoals iemand me een tijdje geleden zei: ‘Aan een appelboom hangen geen peren’.
Herkenning
Eigenlijk maakt het me helemaal niet uit of mama of papa hoogbegaafd is. Ik bedoel dan zo volgens de definitie van ‘IQ getest via een gestandaardiseerde test en daar komt dan minstens 130 uit’.
Nee.
Het gaat erom dat je als ouder dingen herkent, en dat dit iets teweegbrengt bij jou. Iets triggert. Misschien komen er dingen boven die je je kind helemaal wilt besparen. Of misschien ben je eerder van de strekking ‘met mij is het goed gekomen zonder al te veel aandacht dus dat zal nu ook wel zo zijn bij mijn kind zeker?’
Misschien was jij ook altijd de eerste van de klas, met je vingers in de neus. Misschien verveelde je je, of misschien wist je jezelf bezig te houden. Misschien had je helemaal niet de beste punten, maar voelde je je toch… anders. Alsof je meer kon, maar dat er niet uitkwam.
Alsof je vrienden niet echt je vrienden waren, en je niet altijd snapte waar die toch mee bezig waren.
Misschien deed je wel opmerkelijke dingen, die – nu je erop terugkijkt- maar als ‘normaal’ werden beschouwd, of er werd in elk geval niet echt op ingegaan.
Misschien was je gevoelig, intelligent, intens, … en kreeg je vaak te horen dat je ‘te’ was.
Er is zeker een genetische component in dit hele snelle hoofdjes-verhaal. Al kunnen we daar geen definitieve conclusies uit te trekken. En nogmaals, dat hoeft ook niet.
Aandacht voor jou als ouder
Maar er mag wel aandacht gaan naar jou als ouder ook. Naar wat jij ontdekt over jezelf, terwijl je eigenlijk aan het googlen was over je kind. Hoef je je schuldig te voelen dat je dat nu pas ziet? Maar nee, natuurlijk niet.
Wij komen uit een andere tijd, en dan nog, een mens leert toch constant bij over zichzelf? Dat is net mooi. Misschien moet je daarom net wél al een bepaalde leeftijd of maturiteit bereikt hebben, om een stap terug te kunnen zetten en over jezelf te kunnen nadenken op die manier.
Weet dat het kan, en dat het mag.
Het is één van de redenen waarom ik me als coach richt op gezinnen, niet alleen op de kinderen.
Maar hey, als jij dit nu leest, en je herkent je daar totaal niet in, en je denkt, ‘nééééé, dat snelle hoofd, dat heeft mijn kind toch echt gewoon van mijn partner hoor! Ik ben echt gewoon super gemiddeld’’
Dan is dat ook helemaal prima natuurlijk!
Maar mocht het stiekem- of niet zo stiekem- wel zo zijn…
Weet dan dat er plaats voor is.
Opmerkingen