To test or not to test…. is that the question?
Als je in de wereld van de meerbegaafdheid en hoogbegaafdheid belandt, is er één vraag die onvermijdelijk is. Vroeg of laat duikt het op.
Namelijk: Moeten we een IQ test laten doen?
Heel vaak wordt er gedacht dat een IQ test absoluut noodzakelijk is, om zeker te weten dat je kind hoogbegaafd is, en om daar dan verder mee te kunnen gaan.
De vraag is alleen: is dat zo?
Laat ik beginnen bij het begin â altijd een goed idee.
Wat is een IQ test eigenlijk?
Een IQ-test (Intelligentie Quotiënt test) is een gestandaardiseerde test die ontwerpen is om de cognitieve vaardigheden en het vermogen van een individu om problemen op te lossen, te meten.
Er bestaan verschillende IQ tests, die allemaal een beetje verschillen in wat ze meten. Onderdelen die geregeld terugkomen zijn verbale vaardigheden, werkgeheugen, ruimtelijk inzicht en logisch redeneren. Elk van die onderdelen valt dan weer te testen door specifieke opdrachten. Je krijgt dus een resultaat dat aantoont hoe sterk je bent op verschillende domeinen, en over het algemeen.
Algemeen wordt aangenomen dat een IQ van 130 en hoger als hoogbegaafd wordt beschouwd (al hangt dit ook enigszins van de gebruikte test af).
Okee, handig toch? Iedereen die test laten doen en voila.
Nee, zo eenvoudig is het niet. Om te beginnen is een IQ test maar een deeltje van de vergelijking. Het zijn de cognitieve vaardigheden die in kaart worden gebracht, maar zoals ik al eerder aanhaalde, gaat hoogbegaafdheid verder dan louter intelligent zijn.
Daarnaast hangt heel veel af van de testsituatie. Het is echt een momentopname. Het gemeten IQ is de uitslag van een test van:
- die bepaalde persoon,
- met die bepaalde testafnemer,
- in die bepaalde omstandigheden.
Ja, het is allemaal gestandardiseerd, maar wij zijn geen robots. Als de testafnemer onervaren is, geen klik heeft met het kind, of geen ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen en hun denksprongen, kan dit de uitslag negatief beĂŻnvloeden.
Maar ook als het kind vermoeid is (bv test afgenomen vlak na school), een beetje ziek (een verstopte neus is al voldoende) of afgeleid (misschien net ruzie gehad met een vriendje), kan dit al een negatief effect hebben op de uitslag.
Sommige kinderen houden gewoon ook niet van het hele test-gegeven, krijgen stress van dingen tegen de tijd doen, of zien er het nut niet van in. Faalangst kan ervoor zorgen dat ze bepaalde opdrachten al niet durven te bekijken. Ook voor hen zal het resultaat niet noodzakelijk laten zien wat ze kunnen.
Ben ik dan tegen IQ testen?
Nee zeker niet! Ik ben tegen het heilig verklaren van die testen, en het rigide vasthangen aan die grens van 130. Ik ben tegen niet verder kijken dan het cijfer hoog is.
Er zijn ook voordelen aan IQ testen. Als ze juist afgenomen en gebruikt worden.
Gratis webinar
Over IQ testen en de voor- en nadelen heb ik het o.a. ook in het gratis webinar dat ik volgende week geef: âHoe weet je nu of je kind hoogbegaafd is?â Dat gaat door op woensdag 8 maart 2023, om 14u.
Mocht je je nog niet hebben ingeschreven, no worries!
Dat kan nog steeds via de link hieronder.
Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, schrijf je dan toch in, dan krijg je de opname in je mailbox.
See you then!
SCHRIJF JE HIER IN! |
Opmerkingen